SEO - Gevonden worden in Google

Zoekmachine wedstrijd

Zoekmachinespam of sport?

Ze schieten als paddestoelen uit de grond, op de niet bestaande en absurde zoekwoorden en er doen zoveel mensen aan mee dat het welhaast een hype lijkt te worden. "De zoekmachineoptimalisatie wedstrijd."

In ieder forum, iedere nieuwsgroep en op talloze blogs worden ze besproken en worden links geplaatst om maar zo hoog mogelijk te scoren.

Wat heeft het nu eigenlijk voor zin?

Buiten dat het voor velen een vermakelijk tijdverdrijf is en er bij dergelijke wedstrijden af en toe ook wel wat te verdienen valt, gaat het natuurlijk maar om 1 ding: "de werking van de zoekmachine"

En daar zijn we ook meteen bij het belangrijkste punt aanbeland, want winnen is leuk, maar de werkelijke winnaar is diegene die te weten komt hoe en waarom de resultaten zijn zoals ze zijn, hoe de zoekmachine werkt.

Vanzelfsprekend zijn ook de zoekmachines in dergelijke wedstrijden geïnteresseerd en kijken vanaf de zijlijn toe hoe de wedstrijd zich ontwikkelt.

De vraag die we ons daarbij kunnen stellen is: "Is het zoekmachinespam of toch een sport?"

Enkele kritische noten:

Veel van dergelijke wedstrijden worden gestart met als doel, de organiserende partij (lees: diens website) te promoten. Immers, hoe meer mensen er aan mee doen, des te meer zal het gebeuren in de aandacht komen en er over geschreven worden. En zo verwordt een wedstrijd tot een zeer effektieve vorm van marketing.

Om goed te kunnen scoren moet de pagina zo worden geoptimaliseerd dat een zoekmachine deze als zeer belangrijk voor het 'zoekwoord' ziet. Het gevolg is vaak een pagina volgepropt met het bewuste woord in allerlei variaties. De titel, de kop en de tekst bevatten een overdaad van het zoekwoord. Op deze wijze geoptimaliseerde pagina's zijn eerder een plaag voor een zoekmachine dan een aanwinst. Ze komen zeer dichtbij, of overschreiden zelfs het toelaatbare.

Op een dergelijke wijze opgemaakte pagina's zijn niet meer leesbaar en in de ogen van een bezoeker, niet gewenst.

Indien het resultaat dat U en ik verkrijgen bij een zoekopdracht in welke zoekmachine dan ook, en de topposities zijn vergeven van de 'spammers', zal het niet lang duren alvorens het grote publiek deze zoekmachine de rug zal toekeren.

Overzicht zoekmachine wedstrijden

Er zijn al veel wedstrijden geweest, maar de meest opvallendste zijn:

Nieuwe wedstrijd:

 • Befreiphone, een Duitse wedstrijd rondom de term Befreiphone. Hierbij is een 3G Iphone te winnen. De daadwerkelijke winnaar is natuurlijk diegene die inziet waarom een bepaalde website wint. ;) En nu hop, ik wil mijn Befreiphone (pagina's niet meer aanwezig, deelname beeindigd)!

Steeds meer van dergelijke zoekmachine wedstrijden zien het daglicht. Daaronder bevinden zich ook enkele zeer bedenkelijke wedstrijden, slechts opgezet met 1 doel, het bekendmaken van de eigen naam. Een voorbeeld daarvan is de optimalisatie wedstrijd: "v7ndotcom elursrebmem"

 1. Deze SEO wedstrijd lijkt puur en alleen gestart om het website optimalisatie bedrijf te promoten. Deel van het te optimaliseren keyword is de naam van het bedrijf v7n dot com. Daarnaast is een voorwaarde om deel te kunnen nemen aan de wedstrijd en uiteindelijk het prijzengeld in de wacht te kunnens slepen, de opname van een verwijzing naar de site van de optimaliseerder.

Artikelen over SEO wedstrijden:

Over zoekmachine optimalisatie wedstrijden is een interessant stuk geschreven door Lee Gomes in the Wall Street Journal SEO contest (engels)

Michael Jendryschik plaatst bij dergelijke 'seo wedstrijden' enkele kritische kanttekeningen (duits).


Zoekmachine optimalisatie faq's - overzicht

 • Toppositie in de zoekmachines
  Een veel gestelde vraag is; "Hoe kom ik in de top van de zoekmachines terecht?" of "Kunt u mij een toppositie garanderen?"
 • Wat is een zoekmachine update?
  Regelmatig wordt er melding gemaakt of gesproken over een update, maar wat is dat nu eigenlijk?
 • Website promotie wat is dat?
  Veelal wordt gedacht dat het promoten van een website zich slechts beperkt tot "SEO" of "Zoekmachine optimalisatie". Niets is echter minder waar. Het is een zeer breed pakket aan maatregelen die ervoor zorgen dat uw website gevonden wordt.
 • Ik wil gevonden worden op internet!
  De meest gestelde vraag op zoekmachineoptimalisatie gebied is wel de vraag: "Ik wil gevonden worden op internet, hoe doe ik dat?"
 • Mijn Flash-site toch gevonden laten worden!
  Steeds meer pagina's worden in Flash gemaakt. Flitsend, trendy en hip. Echter gevonden worden ho maar. Google kan er niets mee. Hoe maak ik een Flash site dan toch vindbaar?
 • Aanmelden bij zoekmachines
  Veel vragen richten zich op het 'aanmelden bij zoekmachines'. Maar: "heeft aanmelden bij zoekmachines nog wel zin?"
 • Zoekmachine optimalisatie wedstrijd
  Een SEO wedstrijd kan ons veel leren over de werking van de zoekmachines. Maar: "Is een zoekmachine wedstrijd 'zoekmachinespam of sport'?"
 • Zoekmachine optimalisatie en de ethiek
  Hoe zit het met optimalisatie van een website en de ethiek? Of: Wat is ethisch verantwoord bij SEO?
 • SEO advies door een expert
  Bestaat er wel iemand die echt een SEO expert is en volgens de ethiek werkt?
 • SEO Basics - Zoekmachine optimalisatie - De basis van SEO
  Om te begrijpen wat SEO inhoud (of in zou moeten houden) moeten we terug naar de basis, hoe werkt het internet? En wat is het principe daarvan en dus ook van een zoekmachine?
 • SEO Tips
  Enkele tips om uw website te optimaliseren en zo beter gevonden te worden.

Serps - Zoekmachines en de resultaten

Zoekmachine updates:


Ook uw site gevonden laten worden? ik wil gevonden worden