SEO - Gevonden worden in Google

SEO basis principes

Hoe principe van het internet

Om inzicht te krijgen in zoekmachine optimalisatie, is het belangrijk te begrijpen hoe het internet werkt. Laten we daarbij eens van het gedachtengoed uitgaan op basis waarvan internet gebouwd is.

Internet is ontstaan uit een behoefte aan informatie. Vooral bij universiteiten worden onderzoeken gedaan zonder te weten of er aan de andere kant van de wereld niet reeds een gelijkaardig onderzoek gedaan is. Eigenlijk verspilde moeite. Dus, moest er een oplossing komen die informatie snel en eenvoudig beschikbaar stelt.

En dat, het beschikbaar stellen van informatie is de basis van het internet.

Hoe werkt dat internet?

Na de introductie van de computer op universiteiten en het gebruik daarvan om informatie op te slaan, zijn de ontwikkelingen in een stroomversnelling gekomen.

Grote interne netwerken ontstonden om de informatie, die zich veelal op een grote centrale server bevindt te verspreiden en beschikbaar te stellen aan de diverse afdelingen in de universiteit.

Dit netwerk, een groot aantal aan elkaar gekoppelde computers op een locatie werd verbonden met een ander netwerk op een andere locatie. Zo ontstond een klein locaal netwerk. Dit netwerk groeide uit doordat steeds meer kleine zelfstandige netwerkjes zich aansloten op het regionale netwerk. Verbindingen werden gemaakt met andere regio's en later zelfs met andere landen. Zo ontstond een internationaal netwerk van aan elkaar gekoppelde kleinere netwerken. Het internet zoals wij dat kennen, het www (world wide web) was een feit.

Alles op basis van slechts 1 gedachte: "Het verzamelen en verspreiden - delen van informatie, niet gebonden aan huidskleur, ras, geloof of landsgrens."

Het vindbaar maken van informatie op het internet

Om de informatie vindbaar te maken werd (en wordt) er aan elk deel daarvan dat zich op een bepaalde locatie bevind en dat gekoppeld is aan het internet, een adres toegekend. Een uniek adres in de vorm van een IP geeft aan welk deel van het internet bedoelt wordt. De URl (bijvoorbeeld: "http://vision2form.nl/webontwerp/") zorgt er dan voor dat ook wij dit op een voor ons begrijpelijke wijze kunnen lezen. (eea. sterk vereenvoudigd weergegeven!).

Het aangeven van die locatie in een website gaat middels een link, een wegwijzer naar de locatie. Door op dat stukje tekst te klikken wordt dat deel van de informatie opgezocht en weergegeven.

Het verspreiden, beschikbaar stellen en ontsluiten van informatie op het internet is dus slechts mogelijk als je kenbaar maakt waar wat staat, middels een link.

Werking van een zoekrobot

Google's robot volgt die link, ongeacht of die link hem naar een server in Timboektoe laat gaan of naar Lutjebroek. Het enige dat voor de robot belangrijk is is te weten wat het adres is waar de informatie kan worden opgehaald en of die informatie toegankelijk is.

Al deze informatie die gevonden wordt door simpelweg de links te blijven volgen van de ene website naar de andere, wordt door de zoekrobot opgenomen en in een database netjes geordend opgeslagen.

Uit deze database zal bij iedere zoekopdracht getracht worden de meest relevante informatie beschikbaar te stellen.

Dat, is het principe waarop een zoekmachine werkt. Een link is dus uitermate belangrijk, anders kan de informatie niet gevonden worden. Zie het maar als een wegwijzer in de stad, ontbreekt die en je bent er niet thuis, dan wordt het zoeken geblazen.

Een virtueel sprookje dat u meeneemt in de wereld van de zoekrobot: Robot dialoog ».

Waardering van informatie

Om te bepalen wat voor een zoeker de meest relevante informatie is, welke informatie als het meest passend bij zijn zoekopdracht mag worden beschouwd, is door Google een waarderingsysteem geïntroduceerd: de PR - Page Rank.

Het principe is zeer simpel: hoe meer links een bepaald stukje informatie aanwijzen, deze informatie dus aangeven als belangrijk en daarmee die informatie ontsluiten, zeg maar een soort wegwijzer zijn, hoe hoger de PR.

En dat, is in het kort hoe het internet werkt en hoe een zoekmachine de informatie opneemt en ontsluit.

Dit is de basis van SEO / zoekmachine optimalisatie.Veel gestelde vragen - overzicht

 • Zoekmachine optimalisatie faq's - inleiding
  Middels een overzicht van de meest gestelde vragen en ons antwoord daarop, trachten wij u een beter beeld te geven van wat Zoekmachine optimalisatie nu eigenlijk wel en vooral ook niet is.
 • Toppositie in de zoekmachines
  Een veel gestelde vraag is; "Hoe kom ik in de top van de zoekmachines terecht?" of "Kunt u mij een toppositie garanderen?"
 • Wat is een zoekmachine update?
  Regelmatig wordt er melding gemaakt of gesproken over een update, maar wat is dat nu eigenlijk?
 • Website promotie wat is dat?
  Veelal wordt gedacht dat het promoten van een website zich slechts beperkt tot "SEO" of "Zoekmachine optimalistatie". Niets is echter minder waar. Het is een zeer breed pakket aan maatregelen die ervoor zorgen dat uw website gevonden wordt.
 • Ik wil gevonden worden op internet!
  De meest gestelde vraag op zoekmachineoptimalisatie gebied is wel de vraag: "Ik wil gevonden worden op internet, hoe doe ik dat?"
 • Mijn Flash-site toch gevonden laten worden!
  Steeds meer pagina's worden in Flash gemaakt. Flitsend, trendy en hip. Echter gevonden worden ho maar. Google kan er niets mee. Hoe maak ik een Flash site dan toch vindbaar?
 • Aanmelden bij zoekmachines
  Veel vragen richten zich op het 'aanmelden bij zoekmachines'. Maar: "heeft aanmelden bij zoekmachines nog wel zin?"
 • Zoekmachine optimalisatie wedstrijd
  Een SEO wedstrijd kan ons veel leren over de werking van de zoekmachines. Maar: "Is een zoekmachine wedstrijd 'zoekmachinespam of sport'?"
 • Zoekmachine optimalisatie en de ethiek
  Hoe zit het met optimalisatie van een website en de ethiek? Of: Wat is ethisch verantwoord bij SEO?
 • SEO advies door een expert
  Bestaat er wel iemand die echt een SEO expert is en volgens de ethiek werkt?
 • Een SEO expert vinden.
  Hoe kunt u een optimalisatie expert onderscheiden en waar moet u op letten.
 • SEO Basics - Zoekmachine optimalisatie - De basis van SEO
  Om te begrijpen wat SEO inhoud (of in zou moeten houden) moeten we terug naar de basis, hoe werkt het internet? En wat is het principe daarvan en dus ook van een zoekmachine?
 • SEO Mythen Misvattingen over zoekmachineoptimalisatie - SEO bestaan er velen. Enkele daarvan kunnen door logisch na te denken worden ontkracht.
 • SEO Tips
  Enkele tips om uw website te optimaliseren en zo beter gevonden te worden.

Serps - Zoekmachines en de resultaten

Zoekmachine updates:

Wij kunnen u helpen met een eerlijk op feiten gestoeld SEO advies, niet op basis van gouden bergen of bla bla verhalen.

Meer weten? Neemt u dan contact met ons op.