SEO - Gevonden worden in Google

SEO Tip - Content negotiation - Cloaking.

Enkele tips die u kunnen helpen om uw website te optimaliseren en zo beter gevonden te worden in de zoekmachines.

Misbruik van technieken voor SEO doeleinden - wat u niet moet doen!

Content negotiation - Cloaking

Regelmatig duiken er berichten op over sites die door Google bestraft zijn door het gebruik van 'verboden' technieken en trucjes. Een geliefd middel om Google voor de gek te houden is Content negotiation - Cloaking.

Wat is 'Content negotiation - Cloaking'

De termen zijn vrij vertaald: 'aanbieden van inhoud op basis van identificatie' en 'verbergen / verhullen'.

Bij content negotiation - cloaking gaat men uit van het principe dat iedere bezoeker zich identificeerd bij de server om inhoud op te halen. Dit identificeren gebeurd via het IP en doormiddel van de UA - User Agent. Zo maakt de Google-bot zich bekend middels, Googlebot/2.1 (+http://www.googlebot.com/bot.html), en weten we dat deze afkomstig is vanaf een vaste reeks IP-adressen.

Daarnaast kan nog gebruik worden gemaakt van de wetenschap dat Google met Javascript, niets tot nauwelijks iets doet. Veel 'normale' bezoekers gebruiken dit wel / staan het gebruik daarvan toe.

Met behulp van deze informatie kan men nu, op de server, of middels een script, informatie uitleveren op basis van de verkregen identificatie of technische mogelijkheden van de bezoeker. Dit betekend simpelweg dat Google andere informatie aangeboden krijgt dan u en ik als 'normale' bezoeker.

Is het verstandig 'Content negotiation - Cloaking' te gebruiken?

U voelt natuurlijk al wel dat het niet zuiver is wat er met deze techniek gedaan kan worden. Over geoptimaliseerde teksten, waarbij u als u ze zou lezen op z'n minst de wenkbrouwen zou optrekken, worden op die wijze aan de zoekmachines gevoerd om maar zo hoog mogelijk te scoren. Relevant of niet, het resultaat daar gaat het de gebruikers van deze technieken om.

Daar staat tegenover dat u op uw zoektocht naar de gewenste informatie een totaal ander resultaat voor ogen krijgt dan die welke u via de zoekmachine dacht te hebben gevonden.

Als u dat maar vaak genoeg overkomt, zult u vanzelf een ander zoekmachine gaan gebruiken die wel bevredigende resultaten geeft bij een zoekopdracht.

De zoekmachines doen er dus ook alles aan om dergelijke technieken op te sporen en de websites die er gebruik van maken uit hun resultaten te verwijderen. Daarnaast is het niet echt verstandig om uw bezoeker te irriteren, hij zou een spamrapport in kunnen dienen om Google te informeren over het misbruik.

Conclusie:

Content negotiation - Cloaking is een techniek die u beter niet kunt gebruiken!

Gerelateerde artikelen: