SEO - Gevonden worden in Google

SEO Tip - Cloaking ontdekken.

Enkele tips die u kunnen helpen om uw website te optimaliseren en zo beter gevonden te worden in de zoekmachines.

Misbruik van technieken voor SEO doeleinden - wat u niet moet doen!

Content negotiation - Cloaking ontdekken

In het artikel SEO tip: Content negotiation - Cloaking heeft u kunnen lezen hoe deze techniek werkt. Het enige dat nu nog rest is, hoe kunt u deze techniek ontdekken. Hoe kunt u zien dat een website 'cloaking' gebruikt.

Er zijn verschillende indicaties die wijzen op het gebruik van cloaking:

  • De inhoud komt niet overeen met de beschrijving bij het zoekresultaat.
  • De cache bij het zoekresultaat komt niet overeen met dat wat u ziet als u de pagina bezoekt.
  • U komt op een totaal andere pagina dan verwacht. Het onderwerp van de pagina komt niet overeen met datgene waar u naar zocht.

De genoemde indicaties zijn slechts een aanwijzing dat er cloaking gebruikt is!

Veel pagina's die cloaking toepassen doen dat met behulp van Javascript en/of CSS. Hele pagina's of delen daarvan worden voor u verborgen gehouden.

Om erachter te komen wat men nu precies gedaan heeft en of er daadwerkelijk sprake is van cloaking, kunt u achtereenvolgens en ook tesamen, javascript en het gebruik van CSS uitschakelen en de pagina nogmaals bezoeken.

Ziet de pagina er dan niet meer hetzelfde uit dan is het raak. Men heeft een techniek gebruikt om u andere inhoud voor te schotelen dan de inhoud die Google te zien krijgt.

Ontdekken van geavanceerde cloaking-technieken

Veel pagina's zult u simpelweg door javascript en/of CSS uit te schakelen op cloaking kunnen betrappen. Er zijn echter ook andere meer geavanceerde technieken en die verlangen vaak een andere aanpak. In die gevallen maken we gebruik van de mogelijkheid onszelf te vermommen en net te doen of we een Googlebot zijn. We maken daarbij gebruik van de browser Firefox, die de mogelijkheid heeft de user agent te veranderen.

Hierdoor krijgen we mogelijk te zien wat de Googlebot te zien krijgt tijdens een bezoek aan de bewuste site. Mogelijk, omdat ook dmv. het IP te bepalen is of u daadwerkelijk een bot van Google bent!

Gerelateerde artikelen: