Webdesign

Webdesign missers - fouten.

11 (en meer) missers die ik niet kan uitstaan bij een webdesign

Er zijn zo van die dagen dat je de mogelijkheid hebt om eens doelloos te surfen en veel, zéér veel verschillende websites kunt bekijken. Wat mij dan opvalt is dat er een aantal zaken echt in het verkeerde keelgat schieten, oftewel wat zijn de doodzondes in webdesign?

 1. Pop ups

  Waarom moeten er van die achterlijke pop ups gebruikt worden om mij een advertentie of andere rommel voor te schotelen? Er is toch ruimte zat op de website zelf?

 2. Pop unders

  U kent dat wel, zodra een site geopend wordt zie je in een flits een andere pagina openen en zich sneaky onder je venster nestellen dat je reeds open had. Ik heb daar niet om gevraagd! Ik wilde die stomme 'banner', 'advertentie' of whatever al niet zien. Dus waarom komt de bouwer van de site op het achterlijke idee dat ik dat wel wil als ik zijn site verlaat?

 3. fly ins

  Ja, u leest het goed, fly ins, die achterlijke reclameblokken die in de site komen zweven en vaak niet weg te klikken zijn. De website beheerder die dit soort onzin gebruikt, moet zich het volgende eens afvragen: "Is die reclame werkelijk belangrijker dan de inhoud van de website?" Als je als webbouwer al aangeeft dat je dat vindt, waarom zou ik als bezoeker je site dan nog belangrijk vinden?

 4. Misleidende redirects

  Ooit lang gezocht naar informatie en gedacht die te vinden op een pagina om daar doodleuk doorverwezen te worden naar een ander pagina? Het enige antwoord dat ik daarop heb is Klik ... next.

 5. FLASH !
 6. Stomme intro- splash screens

  Veel website-bouwertjes denken dat het nodig is een bezoeker die reeds op hun pagina terechtgekomen is nog te moeten vervelen met een intro'tje dat niets anders zegt dan 'welkom'. Welkom staat bij mij op de deurmat en daar veeg ik mijn voeten aan af! Bovendien, als ik niet welkom ben op je website, waarom heb je er dan 1 gemaakt? Nog zo'n stupide toepassing is een intro in de vorm van niets meer dan een keuzeschermpje voor de taal. Het liefst met een wapperend vlaggetje. Tstss, nou vraag ik je....

 7. Had ik Flash al genoemd?
 8. Veranderen van mijn venstergrootte

  Waarom moet je met mijn browservenster spelen? Ik heb hem net op de juiste grootte gezet die voor mij het lekkerste werkt, open je een website en floep wordt de grootte van je venster gewijzigd. Dat venster staat bij mij op mijn pc zoals ik hem hebben wil! Daar blijf je met je tengels van af! Als je geen website kunt bouwen die daar in past, waarom bouw je dan überhaupt websites?

 9. Had ik volledig in Flash gebouwde websites al genoemd?

  Wat ik dan te zien krijg is een leuk groen puzzelstukje of in het ergste geval een debiel schermpje dat mij op een echt niet leuke wijze tracht duidelijk te maken dat ik zo'n super irritante plug-in toch echt moet installeren om het juweeltje van een site te kunnen bekijken.

  Waarom denk je dat ik de zoveelste versie van de flash-player moet binnenhalen omdat ik niet over de juiste beschik?

  Om nog maar te zwijgen over de idioten die denken doodleuk de installatie te kunnen starten bij het bezoeken van hun site.

  Als dat me overkomt, heb je me echt over de rooie en zou ik het liefst die f***** site naar de kl**** helpen. Maar wordt ook direct weer rustig bij de gedachte dat ik dat eigenlijk niet hoef te doen. Daar heb je namelijk zelf al voor gezorgd. ;)

 10. Bewegende - scrollende tekst

  Tekst die altijd véél te snel over het scherm flitst, alsof het nooit de bedoeling is geweest om hem te kunnen lezen. Waarom plaats je dan zoiets überhaupt op de site?

 11. Flashing stereo afbeeldingen

  De nieuwste rage ... hoop ik van niet! U heeft ze nog niet gezien? Die afbeeldingen die middels een spastisch bewegen de indruk moeten wekken diepte te hebben? Nee? Mooi, ze geven je op z'n minst een misselijk gevoel, ben je er gevoelig voor, dan is een knallende koppijn gegarandeerd! Ik vraag me dan maar liever niet af wat het met iemand doet die epileptisch is.

  Denk eens na voordat je een site op het web knalt!!!

Ps. (disclaimer)

Middels een ludieke poging tracht ik niets anders te bereiken dan je ervan bewust te laten worden dat er mensen zijn die daadwerkelijk je site zouden kunnen bezoeken en welke ergernissen je hen zou kunnen bezorgen!


Goed webdesign begint bij:

 • Functioneel ontwerp
  Het functioneel ontwerp geeft inzicht in de structuur en opbouw van de te bouwen website. Het is een schematisch overzicht dat de antwoorden van de vragen; "Welke informatie moet erop komen? Welke informatie moet er niet op komen? Voor wie is de informatie bedoeld? Hoe wordt informatie ontsloten en beschikbaar gesteld? Welke techniek wordt gebruikt?" etc. bevat.
 • Webdesign tools
  Links naar handige programma's en tools voor het maken van een goed webontwerp.
 • Webontwerp - toegankelijk bouwen
  Toegankelijk bouwen, ook wel accessibility, wat is dat en waartoe dient het?
 • Webdesign - Inhoud
  Mensen zoeken naar informatie, uitleg over hoe bepaalde zaken werken, wat er gebeurde op een bepaalde datum of simpelweg vermaak in de vorm van verhalen en anekdotes. Als u daarbij in acht neemt dat we in een informatietijdperk leven, begrijpt u waarom inhoud het hart van uw webontwerp is!
 • Webdesign - Tips
  Hoe en waarmee maak je een goed webontwerp en waar moet je op letten bij het bouwen van je website?
 • Webdesign missers
  Miskleunen, missers en doodzonden in webontwerp.
 • Webdesign - Font kiezen
  Welk lettertype - font gebruikt u voor uw website en hoe wordt deze opgegeven.