•  

Meer info

Wil je meer weten over de serie 'Jong talent' of je aanmelden?

Neem dan contact met ons op en wellicht staat er binnenkort een leuke beschrijving en een link naar je pagina op deze site!

- Jong Talent -

"Een podium voor (jong) talent, gepassioneerd en creatief".

Wij bieden aan (jonge) ontwerpers, mensen met een creatieve geest, of simpelweg zij die gepassioneerd bezig zijn met expressie - vormen van kunst, de kans bij een breder publiek onder de aandacht te komen.

Graag stellen wij aan u voor:

Foto David Beliën

David Beliën

Toen David zich aanmeldde vonden wij meteen dat hij een plaats op deze pagina verdiende. Niet in de laatste plaats doordat hij zich bezighoudt met glas en hieruit prachtige objecten weet te vormen.

Maar meer nog doordat hij zich bescheiden en zelfkritisch opstelt. Deze sobere, ingetogen houding is terug te vinden in zijn objecten. Objecten met een expressieve kracht, glad en vloeiend als water of hard en ongenaakbaar als steen.

Schaal uit geel glas

David's visie is heel eenvoudig: "Het beeld moet voor zich spreken, niet de naam van de maker. Zolang het beeld maar goed is vind ik het niet belangrijk wie het werk gemaakt heeft. "

"Ik schrijf mijn naam eigenlijk nooit op mijn werk en als ik het doe, alleen mijn voornaam. Wellicht een reactie op de gevestigde orde. Een schilderij van Herman Brood, of Anton Heijboer is veel geld waard, omdat hun naam eronder staat, niet omdat het werk nu zo fantastisch is. Uiteraard is dit maar een subjectieve kijk op de zaak."

Het werk is met de tijd ontstaan. Op de academie was er weinig kennis van glas en het schoolsysteem ondersteunde het technische aspect te weinig. In eerste instantie werd het werk betiteld als kitsch, want het was uit glas gemaakt en dat materiaal kan niet boven de eigen schoonheid uit stijgen... althans dat was de kritiek.

Object uit blauw glas

Gelukkig waren er op de academie in Tilburg wel een paar oudejaars studenten die graag iets uit wilden leggen en waren er ook erg goede werkplaats assistenten die de leemten van technische kennis bij de leraren goed konden compenseren.

Toch begon het leren pas later... na de academie. Het was en is een continue proces waarbij het maken van ieder nieuw object meer inzicht geeft in het materiaal en de mogelijkheden het te bewerken. Stap voor stap ontstaan er nieuwe dingen.

Waarom glas? Omdat het een materiaal is dat mij inzicht geeft. Het is hard en tegelijk broos, moeilijk te vormen en als je ongeduldig bent zoals ik, breek je het snel. Het leert mij na te denken voor ik iets doe. Daarnaast heeft het materiaal een transparante waarde waardoor het element licht een belangrijke rol gaat spelen in de verschijning van het beeld. Licht verandert ieder moment van de dag, net als mensen en ook ik.

Vaas uit geel en blauw glas

Zo leert het mij en ook de beschouwer het beeld ieder moment weer opnieuw te bekijken en zo leer ik het nu te beleven. Tijdloos. Het geheel heeft een ZEN uitgangspunt. Daarom ook zijn mijn vormen vaak eenvoudig en sober.

De architectonische vorm roept bij de beschouwer geen associatie op. Het beeld krijgt zijn karakter door een harmonische combinatie van licht, kleur en textiliteit. Het is dit karakter wat het maken van het beeld mij geeft,.... maar ditzelfde karakter vloeit ook voort in de atmosfeer waarbinnen het beeld zich begeeft en hopelijk vindt het zijn uitwerking op de beschouwer, de mens in zijn wereld.

David, we wensen je veel succes en hopen in de toekomst meer van je te zullen horen en zien.

Breng een bezoek aan de website van David / Studio DAO