SEO - Gevonden worden in Google

Hoe laat ik mijn in Flash gemaakte site gevonden worden.

Steeds meer pagina's worden in Flash gemaakt. Flitsend, trendy en hip. Echter gevonden worden ho maar. Google kan er niets mee.

Hoe maak ik een Flash site dan toch vindbaar?

De zoekrobot van een zoekmachine als Google kan met het Flash-formaat niet veel beginnen. Het formaat kan niet gelezen worden en er is geen / of slechts weinig ruimte om beschrijvende teksten te plaatsen in bijvoorbeeld de discription, de title en wat keywords van het document waarmee de applicatie start.

Hoe kun je dan, zonder de in Flash gebouwde site weg te moeten gooien en opnieuw te beginnen, dan toch de inhoud openstellen voor een zoekrobot?

Het enig juiste antwoord op die vraag is volgens mij:

Door de site in HTML na te bouwen!

Keuze mogelijkheid Flash en HTML

Door de bezoeker de mogelijkheid te geven te kiezen voor een in Flash vormgegeven site en een HTML-versie daarvan, vangt u ook het probleem op van de bezoeker die toevallig niet over de juiste plugin of zelfs helemaal niet over een Flash-plugin beschikt. Daaronder valt ook de robot die de Flash-versie niet kan bekijken.

Eigenlijk is het onderhouden van twee sites met dezelfde inhoud een extra belasting en alleen aan te bevelen als u echt wilt blijven vasthouden aan het Flashy vormgegeven deel.

Duplicate content - Duplicaat van de site

De beschreven werkwijze is in wezen 'duplicate content' en daar houdt een zoekrobot als die van Google al helemaal niet van. Zolang deze niet met Flash kan omgaan en niet dieper in de inhoud daarvan kan zoeken, is er niets aan de hand.

Daarnaast is het zeer zeker verstandig om het Flash deel voor de zoekrobots ontoegankelijk te maken middels een regel in de robots.txt. Mocht het in de 'nabije' toekomst dan toch zover gaan komen dat ook de in Flash vormgegeven websites verborgen inhoud beschikbaar komt, kunt u in ieder geval daardoor geen problemen krijgen.

100% Frameset

Een eenvoudige, maar minder ethische methode om een website geschreven in Flash, toch van wat indexeerbare inhoud te voorzien is de 100% Frameset.

Door de index / home of startpagina van een website op te bouwen als een Frameset met een hoogte van 100% van het scherm, kunt u gebruik maken van het <noframes> element. Dit element voorziet in het weergeven van tekst aan bezoekers die niets met dit element kunnen aanvangen. Ook een zoekrobot als Goolge behoort daartoe.

Deze methode is niet echt aan te bevelen omdat het eigenlijk een vorm van misbruik is van het element. Uw pagina is immers geen Frameset, u maakt er alleen gebruik van. Daarnaast wordt er op grote schaal misbruik gemaakt van het element <noframes>, door deze vol te stoppen met keywords en links die voor een 'normale' bezoeker verborgen blijven.

Dit misbruik kan er in de zeer nabije toekomst wel eens voor gaan zorgen dat een zoekrobot dit element niet meer bekijkt, of hiervoor zelfs straffen gaat uitdelen in de vorm van een penalty of zelfs een ban.

Gerelateerde artikelen: