Gevonden worden in Google

PDF voor meer inhoud

PDF document als SEO middel voor vergroting van content?

SEO'ers grijpen steeds meer naar PDF-documenten als middel om content te vergroten!

Inhoud op je website is belangrijk, daar hameren goede SEO'ers al jaren op. Nu blijkt dat ook bij de 'halfslachtige' en minder betrouwbare optimaliseerders doorgedrongen.Onder het motto "Het is een goedkoop en simpel middel" dus maak van de bestanden op je website een PDF document en vergroot daarmee de aanwezige inhoud op je website zonder ook maar 1 letter te schrijven, verkondigen zij PDF als het middel.

FOUT!

Meer en meer PDF-documenten verschijnen in de zoekresultaten op hoge positie's. Daar had eigenlijk een 'normaal' (html, php, asp etc.) goed navigeerbaar document horen te staan van dezelfde website. Zeer ergerlijk, PDF is namelijk niet gedacht om inhoud te vervangen, neen, het is gedacht om een "printvriendelijke" versie aan te bieden.

Nadelen inhoud in PDF

Naast dat het vaak lang kan duren om het document op te halen, de bestanden zijn vaak vele malen groter dan een simpel HTML-document, is het ook moeilijk online (op het scherm) te lezen en slecht te navigeren van de ene plaats naar de ander in het document.

Een extra document met dezelfde inhoud als uw eigenlijke webpagina('s) kan daarnaast afbreuk doen aan de waarde van 1 van beiden. Het wordt gezien als "duplicate content". De zoekmachine zal daarbij een keuze maken welk document het meest waardevolle is. En dat kan wel eens het PDF-document zijn!

Vergis u niet! Het gebeurt op dit moment veelvuldig dat een PDF-document beter scoort dan de eigenlijke pagina. Als eigenaar van een website, is dat iets dat u beslist niet wilt!

Hoe kan een PDF-document dan wel zinvol worden ingezet?

Er zijn verschillende situaties denkbaar waarbij u een PDF-document wilt aanbieden en het ook zeer zeker een meerwaarde heeft voor uw website.

Een PDF-document is uitermate geschikt om:
 1. Een (produkt)katalogus in aan te bieden om lokaal op te slaan en af te drukken.
 2. Uitgebreide en unieke documentatie die op het net moeilijk te lezen is, toegankelijk te maken en beschikbaar te stellen voor 'offline gebruik' (in papieren versie).
 3. Een beter afdrukresultaat te verkrijgen van de online aangeboden informatie.

  Browsers kunnen zo hun eigenaardigheden hebben bij het afdrukken van HTML-documenten. Vaak kloppen de verhoudingen niet meer, zijn teksten ineens slecht geordend met een verkeerd formaat, in de verkeerde fontgrootte en ook nog eens het verkeerde lettertype.

  Een PDF is daarbij een prima oplossing. Mits, dit document voor de zoekmachine ontoegankelijk wordt gemaakt!

  Dit kan middels het

  rel="nofollow"
  attribuut aan de link naar het PDF-document toe te voegen. Bijvoorbeeld:

  <a href="pdf-document" rel="nofollow">pdf-document</a>


  Gevonden worden - Een beknopte handleiding.
  Wij kunnen u helpen met een eerlijk advies bij het optimaliseren van uw internetpresentatie en bespreken graag de mogelijkheden met u.

  U wilt meer weten? Ik wil gevonden worden »

  Vision2form Webdesign - Gelderland - Lobith