Glas en Spiegels - Een rijke geschiedenis

Glashistorie Deel 1

5000 v.Chr. - A.D. 100
» De ontdekking van glas

Obsidiaan

Glas is waarschijnlijk al net zo oud als de aarde zelf. Het kan ontstaan bij hoge temperaturen zoals .... »»

Glashistorie Deel 2

A.D. 100 - Industriële Revolutie
» De Romeinse invloed

Romeinse vaas

De Romeinen hebben er toe bijgedragen dat de kunst van het glasmaken zich over grote gebieden verspreidde. Door hun veroveringen, handelsgeest en wegenbouw, ....»»

Glashistorie Deel 3

Industriële Revolutie - Anno nu
» Van handwerk tot industrie

Glasproductie

Pas in een later stadium van de industriële revolutie werd mechanische technologie ontwikkeld en diepgaand wetenschappelijk onderzoek ingezet en toegepast voor de massaproductie van glas....»»

De geschiedenis van spiegels

Spiegels

Spiegels werden reeds lang voor de mens het maken van glas ontdekte gebruikt. Gemaakt van metalen ....»»

Het moderne productieproces van
vlakglas - floatglas

Productielijn glasoven

Vandaag de dag is de productie van glas een volcontinue proces. 24 uur per dag wordt een brede, schier oneindige baan gloeiendheet vlakglas geproduceerd volgens het Float principe.
Dit proces zal niet eerder stoppen dan dat de hele installatie vervangen moet worden door slijtage, of het glas dat uit de oven komt, teveel fouten heeft.

Aan het begin van het proces worden de grondstoffen (zilverzand, kalk, soda en dolomiet) uit enorme silo's, in een exact afgewogen samenstelling, gemengd met glasgruis in de oventrechter gebracht.

In een lange oven wordt het mengsel van grondstoffen bij een temperatuur van ca. 1500 graden Celsius gesmolten. Een constante temperatuur is van groot belang bij dit proces.

Productielijn glasoven

Een baan van vloeibaar glas schuift langzaam door de tunneloven. Alle verontreinigingen verdwijnen langzaam aan uit het mengsel door de zeer hoge temperatuur. Uit de vloeibare glasmassa ontsnappen de gassen en binden verontreinigingen zich met de kalk tot "slak". Het slak komt boven drijven en wordt automatisch afgevoerd.

De glasmassa blijft enkele uren bij een hoge temperatuur in de oven alvorens het uit de oven in een andere machine op een bed van heet, vloeibaar tin schuift. Het vloeibare tin mengt zich door een chemische eigenschap niet met het vloeibare glas, dat langzaam in het bed uitvloeit "float". De temperatuur zal geleidelijk aan afnemen tot zo'n 600 graden Celsiust, waarna een coating wordt aangebracht.

De samenstelling van deze coating bepaald mede de eigenschappen van het vlakglas. Getint glas voor diverse toepassingen, zonwerend / verduisterend glas, warmtewerend etc.

Productielijn vlakglas

Door rollers en walsen gevoerd, wordt het glas in de gewenste dikte en breedte gebracht, hierbij kunnen tevens (indien gewenst) motieven in het glas worden aangebracht voor het maken van figuurglas.

Geleidelijk aan koelt het glas af, onder een voortdurende controle. Zou het glas te snel afkoelen, kunnen er spanningsverschillen in het glas ontstaan, waardoor het kan breken.

Na afgekoeld te zijn, kan het glas op maat worden gesneden. Glasplaten worden veelal op een vaste handelsmaat (6 x 3,21 meter) gesneden. Mechanische armen met zuignappen plaatsen het gesneden glas op laadbokken, waarna het klaar is voor verzending.

Productielijn bewaking

Dit volcontinue productieproces wordt voortdurend bewaakt. Een fout in de temperatuur, de samenstelling van grondstoffen of ergens anders in het proces en een volledige productie kan worden afgeschreven.

Spiegels op maat

Online winkel met spiegels en glas