SEO - Webdesign nieuws 2008

Nieuws archief 2008

Jan. Feb. Mrt. Apr. Mei. Jun.
Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec.

Bad Webdesign top 10 in fout webontwerp - Kort zoekmachine nieuws (20 feb. 2008)

Fouten in webdesign

Er bestaan reeds legio sites die beschrijven wat je nu wel, en echt niet moet doen als het om webdesign gaat. Of mijn lijstje daar toch nog wat aan toe gaat voegen?

Het lijstje bevat mijn idee over hoe en waarom, dat wil niet zeggen dat het een wet is. ;)

Bad practice in webdesign top 10:

 1. Schermresolutie vastzetten. Veel statistieken willen u doen geloven dat er echt geen mensen meer zijn die een klein scherm gebruiken. Nee, sterker nog, iedereen heeft een flatscreen van tenminste 19". Onzin! Legio gebruikers hebben nog kleine schermen en een goed webdesigner houdt daar rekening mee door het webdesign zich zoveel mogelijk aan de beschikbare ruimte aan te laten passen.
 2. Venstergrootte van bezoeker aanpassen. Als instrument van het vorige punt, het webdesign dat een vastgezette grootte heeft, trachten slimme webdesigners uw resolutie te bepalen en forceren een weergave op volledige schermgrootte. Uitermate irritant. Heb je net een fijne weergave gevonden voor het browservenster, komt er zo'n lutser die daarin gaat zitten rommelen. Irritatie gegarandeerd! En het laatste dat u wilt is uw bezoeker irriteren.
 3. Flitsende plaatjes in knallende kleuren in rap tempo afwisselen. Niet doen! Als ik knettergek wil worden tuur ik wel een paar uur in een stroboscoop.
 4. Opvallende achtergrondplaatjes. Ook hier is het contrast belangrijk. Als de tekst onduidelijk wordt door het gebruik van een achtergrond, laat deze dan liever weg.
 5. Witte tekst op zwarte achtergrond. Het contrast is dermate groot dat het lezen van een tekst zo wel moeilijk wordt en vooral als je moe bent, raak je die vervelende strepen op je netvlies niet meer kwijt.
 6. Achtergrondafbeelding achter tekst. Is witte tekst op een zwarte achtergrond al een reden om een site te verlaten, dan is een dominante achtergrondafbeelding achter de tekst dat zeker. Veel sites tonen hun kunsten door achtergrondplaatjes te gebruiken waarbij geen rekening is gehouden met de leesbaarheid van de tekst. Kies een neutrale achtergrond en als het dan echt moet, een achtergrondafbeelding die het lezen van de tekst op geen enkele wijze bemoeilijkt.
 7. Advertenties van Google (adwords) boven de tekst. Om extra inkomsten te genereren wordt iedereen aangeraden de blokken met ads boven de tekst te plaatsen. Niet doen! Uitermate irritant om steeds weer eerst die blokken te zien voordat de eigenlijke inhoud komt. Als u de inhoud van uw website al niet belangrijk vindt, waarom een bezoeker dan wel?
 8. Advertentieblokken midden in de tekst. U bent ze vast al wel tegengekomen, de sites met reclamefilmpjes middenin de tekst. Ben je net lekker aan het lezen, lijdt een startend reclamefilmpje je aandacht van de tekst volledig af en kun je je aandacht haast niet meer bij de tekst houden. Prima, als je dat zo wilt goed, maar daarmee geef je wel te kennen dat het je eigenlijk niet om het informeren van de bezoeker gaat. Nee, je inkomsten zijn veel belangrijker. Over bezoekers naaien gesproken, hoe lang denk je dat dat stand houdt?
 9. Volgepropte pagina. Pagina's waarop alles in 1 keer tracht te worden opgedrongen aan de bezoeker, middels kleine blokken, het liefts in 4 of 5 kolommen ondergebracht met een veel te kleine font-grootte en felle kleurtjes om de aandacht te trekken. De blokken onderling schijnen te moeten concurreren met elkaar om de aandacht van de bezoeker.

  Oke, ik snap dat u veel te vertellen heeft, maar tracht dat dan onder te verdelen in een aantal hoofdsecties en tracht van daaruit de aandacht van de bezoeker te leiden naar dat wat u belangrijk vindt.

 10. Klakkeloos overnemen wat de 'Webguru' Jacob Nielsen verteld. Zijn pagina's mogen dan voldoen aan een aantal usability-eisen, maar het ziet er echt niet uit.
 11. We hadden reeds een lijstje met 11 missers in webdesign maar zo'n lijstje behoeft af en toe een update, nietwaar? ;)

SEO Nieuws archief 2008

SEO Nieuws