SEO - Webdesign nieuws 2007

Nieuws archief 2007

Jan. Feb. Mrt. Apr. Mei. Jun.
Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec.

Website in meerdere landen - DNS round robin - Kort zoekmachine nieuws (27 mrt. 2007)

Website in meerdere landen middels DNS round robin?

Op het forum van Voelspriet las ik een posting over het bezoek van Joost de Valk aan een zoek-conferentie in London, waarover hij op een blog bericht. Altijd nuttig om de ontwikkelingen in de gaten te houden. Dus nieuwsgierig als ik ben volg ik deze draad vanzelfsprekend met grote belangstelling.

Behalve wat aanduidingen dat er toch wel wat interessante zaken besproken werden op de conferentie, viel mij het 'DNS round robin' verhaal, onmiddelijk op.

In de bewuste draad stelt Joost deze oplossing aangedragen gekregen te hebben om middels het bewust steeds weer een andere IP meegeven aan de zoekrobot, om het probleem website in meerdere talen / landen te tackelen.

Wat is dat nu eigenlijk 'DNS round robin'?

Om enigszins een idee te krijgen wat DNS round robin nu is kunt u ook een kijkje nemen op de website van Microsoft, alwaar zij een verklaring geven van het gegeven: Microsoft: DNS Round robin. Ook op Webopedia staat, in het engels, een verklaring. Verder zal ik in simpele woorden trachten uit te leggen wat het nu eigenlijk is en doet.

DNS Round Robin is ervoor gemaakt om het bezoek aan een server gelijkmatig te verdelen. Te veel mensen, of aanvragen op de server in 1 keer, kan deze doen bezwijken. Een gegeven waar vooral DOS-aanvallen gebruik van maken.

Hierbij wordt ipv. een daarvoor ingerichte server, de DNS-server gebruikt om de aanvragen te distribueren naar 'vrije' lokaties. Het gebruik van de laatste om een bezoekende robot te misleiden en te doen alsof het domein zich in het buitenland bevindt, was en is in mijn optiek een zéér gevaarlijke truc. Niet in de laatste plaats omdat de zoekrobot steeds weer een ander IP voorgeschoteld krijgt en dus moet denken dat het domain steeds verhuisd. Het levert bovendien het gevaar van 'duplicate content' op als de truc mocht slagen.

De zoekrobot ziet dezelfde website, met dezelfde inhoud steeds weer ergens anders verschijnen. Mocht het trucje lukken en blijven de voorgaande aangegeven locaties hangen, dan heb je pas echt de poppen aan het dansen. Duplicate content, is iets waar Google momenteel verscherpt op let.

Om mijn gedachtegang te verifieren, ben ik te rade gegaan bij de inmiddels wel bij iedereen bekende Matt Cutts. Deze mailde mij op mijn vraag, het volgende antwoord, met toestemming om het te quoten waar ik maar wilde:

"Round-robin DNS normally refers to DNS servers rotating in turn to handle requests, and thus wouldn't be appropriate for this case. Trying to "trick" Google into believing that a domain is in multiple countries would definitely be dangerous. I'm also skeptical because we store one IP for a host at any given time, so cycling through lots of different country IPs would be more likely to generate random/harmful results ".

"Feel free to quote the previous paragraph. "

Matt

Vrij vertaald:

Het trachten 'Google' te bedotten door net te doen alsof een website gehost wordt in verschillende landen is zeer zeker gevaarlijk.

Bovendien slaat Google een IP-adres op voor een specifieke host en de bijbehorende resultaten, als zij daarop een circuleren van IP-adressen zouden toestaan, zou dit grote problemen en schade kunnen opleveren.

DNS round robin is dus beslist niet de oplossing voor uw probleem bij het bedienen van meerdere landen en het verbeteren van de posities in de zoekresultaten.

Wat kunt u dan wel doen om in meerdere landen hoge posities te bereiken?

Gezien de grote behoefte aan informatie daarover, zal ik binnenkort een artikel wijden aan meerdere talen op een website en een website in meerdere landen hosten.

Houdt u dit weblog dus goed in de gaten! ;)

SEO Nieuws archief 2007

SEO Nieuws