SEO - Webdesign nieuws 2005

Nieuws archief 2005

Jul. Aug. Sept. Okt. Nov. Dec.

Google update Jagger.(31 okt. 2005)

Update Jagger een drietrapsraket?

Hadden we in het verleden de updates Florida, Bourbon etc. en stond iedere webmaster doodsangsten uit waar zijn pagina's nu weer zouden belanden, momenteel doet Jagger menig SEO'er beven.

Jagger, een van de langste updates door Google uitgevoerd blijkt een update uit 3 stappen te zijn. Met de eerste stap werd enkele weken geleden begonnen en naar het zich nu laat aanzien komt de cyclus nu aan het eind van fase 2. Jagger3 zal volgende week beginnen en is de afsluitende fase waarbij alle wijzigingen doorgevoerd zouden moeten zijn.

Deze update kenmerkt zich niet alleen door de tijd die het in beslag neemt, nee, voorhet eerst beantwoorden enkele "Google medewerkers" vragen op fora en in een eigen blog. Matt Cutts op zijn weblog en een anonieme poster genaamd GoogleGuy (waarvan algemeen aanvaard wordt dat hij daadwerkelijk een medewerker van Google is) op Webmasterworld.

"Jagger1, Jagger2, en Jagger3 zijn grotendeels afzonderlijke updates. Doordat deze updates ze zeer kort na elkaar uitgevoerd worden en tot op zekere hoogte met elkaar te maken hebben worden zij besproken als ware het 1 grote update." Aldus Matt Cutts op zijn weblog.

Waarvoor is deze update eigenlijk bedoeld?

Jagger heeft net als alle andere updates slechts 1 functie, namenlijk het verbeteren van de resultaten die bij een zoekopdracht verschijnen. Maar... Jagger heeft nog meer. Matt Cutts tilde een aantal weken geleden in zijn weblog al een klein tipje van de sluier op.

Google wordt op dit moment overspoelt met spammers die de resultaten vervuilen. Middels allerlei ongeoorloofde technieken wordt er getracht hogere posities te bereiken. Om hieraan een halt toe te roepen of op z'n minst de negatieve uitwerkingen in te dammen, moet er worden ingegrepen. Het handmatig uitdelen van penalty's en ban's, is door de techniek achterhaalt. De kennis die aanwezig is bij de spammers stelt hen in staat steeds sneller zwakke plekken in de werkwijze te herkennen en daarop in te spelen.

Wanneer is de gehele update klaar?

De update gaat zijn laatste fase in en naar verwachting zal deze in de eerste / tweede week van november voltooid zijn. Het datacenter dat de wijzigingen naar alle waarschijnlijkheid als eerste zal laten zien is 66.102.9.104. Nu niet allemaal tegelijk naar dit datacenter toe en trachten de nieuwste wijzigingen te zien! Het duurt nog zeker enkele weken voor alles gesetteld is!

Het is dus voor veel "optimaliseerders" nog even sidderen en beven of alles wel goed komt.

Groet,

Tonnie Lubbers

Ps. SEO'ers, denk aan uw bloeddruk

SEO Nieuws archief 2005

SEO Nieuws