SEO - Webdesign nieuws 2009

Nieuws archief 2009

Jan. Feb. Mrt. Apr. Mei. Jun.
Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec.

Privacy rechtzaak, managers van Google staan in Milaan - Italie, voor de rechter - Kort SEO nieuws (3 februari 2009)

Google verantwoordelijk voor de inhoud op Youtube?

Vandaag staan in Milaan, 4 medewerkers van Google voor de rechter. Hen wordt inbreuk op de privesfeer en laster ten laste gelegd. De aangeklaagden hangt een nog niet nader omschreven gevangenisstraf boven het hoofd, volgens het Bits Blog "New York Times".

Bij de aanklacht gaat het om een video dat reeds in 2006 op Google's videosite werd geplaatst. Hierin wordt een gehandicpate jongen uit Turijn door 4 jongeren uitgescholden en geslagen.

Nadat een Italiaanse burgerrechtsbeweging bij Google over de verspreiding van de video hat geklaagd, werd deze door Google ook prompt gewist. In deze rechtzaak echter gaat het er niet om of Google op tijd reageerde, maar om de vraag of Google hat moeten verhinderen dat de video Ć¼berhaupt geplaatst kon worden.

In Italie is namelijk de eigenaar van een website verantwoordelijk voor de inhoud die er op geplaatst wordt, ook indien dit door derden geschiedt.

Google vecht dit aan en laat via een woordvoerder weten: "Wij zijn het er niet mee eens dat wij verantwoordelijk worden gehouden voor de wijze waarop een werktuig door derden wordt gebruikt."

Als het Italiaanse gerechtshof de aanklacht gegrond verklaard, zal dit voor Google, op z'n minst in Italie een enorme impakt hebben. Per dag worden er zo'n 200.000 videos op de videosite van Google geplaatst.

Onder de aangeklaagden bevindt zich Peter Fleischer, die met privacy vraagstukken belast is. Fleischer is zogezegd verantwoordelijk voor de handhaving van de privacy-wetgeving, en wordt door de italiaanse aanklager voor dit geval ter verantwoording geroepen.

Moet Google in de toekomst alle Web-videos die op haar site worden geplaatst controleren?

SEO Nieuws archief 2009

SEO Nieuws