SEO - Webdesign nieuws 2008

Nieuws archief 2008

Jan. Feb. Mrt. Apr. Mei. Jun.
Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec.

Google introduceerd Knol een Wikipedia concurrent - Kort zoekmachine nieuws (23 juli 2008)

Knol, Google's KNOwLedge platform

Reeds vorig jaar maakte Google haar plannen bekend om een tegenhanger voor Wikipedia op te zetten. Nu is het zover en vandaag werd de Betaversie voorgesteld.

Wikipedia krijgt meer en meer kritiek te verduren dat artikelen, vaak niet ten gunste, veranderd worden en van een niet al te hoog kwaliteitsgehalte zijn. Veel van de in Wikipedia verzamelde informatie is vergaard door de auteurs, door simpelweg van diverse websites delen over te nemen.

Een ander punt van kritiek is de vaak eindeloze diskussies die aangegaan worden voor het wijzigen van veelal slechts kleine punten in een artikel. Auteurs, die eerst als vrijwilliger opereerden stellen zich nu op als kleine 'dictators' die 'hun' wikipedia wel even zuiver zullen krijgen. Het beste voorbeeld daarvan was het verwijderen van een artikel dat door de oprichter van wikipedia zelf was geplaatst.

Knol echter, zo beloofd Google zal meer kwaliteit bieden die door een kleine groep van deelnemers wordt geplaatst en die ook niet zomaar door iedereen kan worden gewijzigd. Door de werkelijke naam van de auteur te plaatsen hoopt men tevens trollen en anonieme, stiekeme, wijzigingen te voorkomen.

Alles aan Knol is gericht op kwaliteit.

Het is ook die kwaliteit die veel potentieele auteurs zal doen terugschrikken. De diepgang en uitgebreide verhandeling van een thema, door Google gewenst, vereist een hoeveelheid werk en onderzoek die niet iedereen bereid is te volbrengen.

Werk, dat de auteur overigens door de mogelijkheid adsense te implementeren nog enige advertentie-inkomsten kan opbrengen.

Artikelen kunnen door meerdere aangesloten auteurs worden bewerkt en lezers kunnen een recensie schrijven en voorzien van een waardering. De samenwerking en de mogelijkheid de inhoud te veranderen blijft voorbehouden aan een beperkte groep.

Daarnaast beloofde Google dat de artikelen in de zoekmachine 'passende' aandacht zullen gaan verkrijgen.

Dit laatste doet vermoeden dat, zeker de Wikipedia artikelen, maar wellicht ook waardevolle pagina's van derden, posities moeten inleveren ten gunste van Google's eigen Knol-artikelen, wat een zorgelijke ontwikkeling zou zijn.

Laten we hopen dat het niet zover zal komen. Verder is het afwachten of Knol daadwerkelijk tegen Wikipedia zal kunnen opboksen en de beloofde kwaliteit zal waarborgen.

SEO Nieuws archief 2008

SEO Nieuws