SEO - Webdesign nieuws 2008

Nieuws archief 2008

Jan. Feb. Mrt. Apr. Mei. Jun.
Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec.

Google 10 jaar - In 10 jaar naar de top - Kort SEO nieuws (8 september 2008)

Google in 10 jaar naar de top

September 1998. Het internet gonst, een website waarop een stelletje haar 'eerste keer' aankondigde en dit in july van dat jaar live op het net zou laten zien, bleek een hoax. Het eerste E-book komt online, hackers trekken de aandacht met een Windows applicatie 'Cult of the dead cow'en een start-up krijgt een eerste kapitaalinjectie.

Met die kapitaalinjectie van 100.000 dollar, uitgeschreven door 'Angel' Andy Bechtolsheim, mede-oprichter van Sun Microsystems, werd een project na een slechts 10 minuten durende demo, van een startkapitaal voorzien. De check werd uitgeschreven op naam van een firma Google inc..

In de demonstratie die, de Montessori-scholieren Larry Page en Sergej Brin gaven, werd een snelle zoekmachine getoond die reeds een jaar daarvoor als Google.com geregistreerd was. Bechtolsheim ging er dus vanuit dat het bedrijf waaraan de check moest worden uitgeschreven, de naam Google Inc. had. 7 September 1998 werd deze firma ingeschreven om de check te kunnen incasseren. Met Bechtolsheim die als 'Angel' reclame maakte voor de start up, werd door Page en Brin ca. 1 miljoen dollar opgehaald.

De eerste 'Googleplex' in Menlo Park, Californie werd in een garage ondergebracht en had 1 parkeerplaats voor de eerste medewerker, Craig Silverstein, die door Google werd aangetrokken. De zoekmachine kon destijds al 10.000 zoekopdrachten per seconde verwerken.

Het succes van Google werd mede bepaalt door een snelle uitgave van resultaten bij een zoekopdracht, die duidelijk en zonder opsmuk voorzien werden weergegeven op het scherm. Deze eenvoud zien we ook nu nog in de vele applicaties.

Hart van de zoekmachine was, en is, het op basis van een Pagerank weergeven van de resultaten bij een zoekopdracht. Het ranking-systeem bevat als kern een waardebepaling van een pagina op basis van het aantal links naar die pagina. Hoe meer stemmen die pagina heeft, des te belangrijker wordt ze geacht.

de eerste officieele demonstratie gegeven door Google in Europa, vond plaats in November van 1998 op de beurs 'Doors of Perception' in Amsterdam. Snel volgden awards als 'Startup van het jaar' en 'website van het jaar'.

Door kapitaalinjecties van investeringsmaatschappijen als Sequoia en Kleiner Perkins kon Google de malaise die volgde op het knappen van de dotcom zeepbel, overleven. Op 21 September 1999 verdween het 'Beta' van de website. In dezelfde periode wist Google ook de onderzoekster Monika Herzinger aan zich te binden en een jaar later werd Eric Schmidt als CEO benoemd.

Door in 2002 het systeem 'Adwords' in de zoekmachine te introduceren werd een ware geldmachine gecreeƫrd en kon Bechtolsheim zijn 100.000 dollar omgezet zien in een kapitaal van ca. 500 miljoen dollar. 'Googlen' werd synoniem met het zoeken op internet en officieel opgenomen in het woordenboek.

Een successtory met een negatief randje. In de 10 jaar tijd dat Google naar de top wist door te stoten, groeide het bedrijf uit tot een dataverzamelaar met het grootste rekencentrum ter wereld. De onverzadigbare honger naar data maakt dat velen zich zorgen maken om de macht die Google hiermee verkregen heeft en privacy-voorvechters zetten grote vraagtekens bij het gebruik van deze data.

Of Google haar motto 'Don't be evil' kan blijven verdedigen zal in de komende 10 jaar moeten blijken, de eerste scheuren in dit imago, zijn reeds zichtbaar. Hoe dan ook, we kijken met interesse uit naar wat ons nog te wachten staat.

Google, gefeliciteerd!

SEO Nieuws archief 2008

SEO Nieuws