SEO - Webdesign nieuws 2007

Nieuws archief 2007

Jan. Feb. Mrt. Apr. Mei. Jun.
Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec.

Doemscenario - Informatie vloedgolf - Kort zoekmachine nieuws (17 mrt. 2007)

Zoekmachine catastrofe 'informatie vloedgolf'

Het meest ongunstige dat een zoekmachine kan overkomen is een 'informatie vloedgolf'. Deze vloedgolf, deels door Google zelf veroorzaakt, is inmiddels een feit. Het wachten is op een kentering in gebruikers van de zoekmachine, die ongetwijfeld gaat komen, zoniet al in gang gezet is.

Laten we eerst eens terugkeren naar de feiten zoals die er voor de moderne mens heden ten dage liggen.

We worden overspoeld met informatie, radio tv, billboards, trams, neon, kranten, tijdschriften, vakbladen, flyers, email, websites, usenet zelfs het zakje friet van Piet op de hoek staat vol met informatie.

Wat blijft daar van hangen en wat is waardevol?

Kunnen we dat nog wel allemaal bolwerken en is die karrevracht aan informatie die er op ons af gaat komen als een overweldigende vloedgolf die veel belangrijkere informatie wegveegt? Ook al is de mens een informatie-verslinder, er komt een keer een punt dat al die informatie ook bij de ergste infojunkie een verzadiging zal veroorzaken en wellicht 'nuttige' en 'zinvolle' informatie in de stortvloed ten onder zal gaan.

Het is nu eenmaal zo dat we slechts een beperkte hoeveelheid informatie tot ons kunnen nemen, hoe meer informatie we te verwerken krijgen, des te meer kans dat we relevante informatie mislopen. Simpelweg omdat die niet meer gezien wordt tussen alle rommel en het menselijk brein de troep niet meer kan filteren.

Er is al zoveel. En hou u vast, er komt een hele shitload meer aan informatie op u af via het internet.

Zoekmachines als Google krijgen steeds sneller, steeds meer informatie te verwerken die net als in ons menselijk brein, op waarde zal moeten worden geschat. Wat is 'waardevol' en wat is 'troep'. Ook net als bij ons mensen dreigt bij de zoekmachine door het geweld aan informatie, de waardevolle content ten onder te gaan in een stroom aan onzinnig gebazel.

Doordat a.) meer mensen zich op het internet begeven en meer informatie (vaak dezelfde) verspreiden en b.) doordat Google informatie openbaar maakt, die eigenlijk geen extra toevoeging heeft op datgene dat er al is.

De zoekmachine zoekt naar informatie die U en ik waardevol achten. Pagina's vol troep, daar zitten we niet op te wachten. Toch is het doorspitten van dergelijke onzinnige pagina's bij veel zoekopdrachten al een dagelijks terugkerend ritueel geworden. Er komt een moment dat U en ik op zoek zullen gaan naar een andere zoekmachine die niet zo vergeven is van de onzinnige resultaten. En dit moment kon wel eens sneller naderbijkomen dan Google zelf gedacht heeft.

Google opent de doos van Pandorra

Middels Google's functie Google-groups ontsluit men al sinds een aantal jaren een deel van internet, waar mensen middels geschreven berichten (de postings) elkaar van informatie voorzien / met elkaar 'praten' over allerlei onderwerpen. Eenieder kan eraan deelnemen door gebruik te maken van een 'newsreader' of een 'email-programma' dat nieuwsberichten uit de groepen kan lezen.

Een grote ergernis daarbij zijn de zogenaamde 'scraper-sites', sites die niets anders doen dan nieuwsberichten kopiƫren, puur en alleen om hun site van inhoud te voorzien, die dan wederom kan worden ingezet om 'adsense', of ander advertenties te plaatsen. Google vormt daarop geen uitzondering, anders dan dat zij middels 'google-groups' de community nog wat teruggeeft door de nieuwsgroepen doorzoekbaar te maken.

Nu echter, heeft Google sinds een aantal weken alle groepen en alle berichten voorzien van RSS feeds. Met deze actie heeft Google de doos van Pandorra geopend en zal het internet overspoeld worden met RSS-feeds (kleine nieuwsberichten) onder het mom de nieuwsberichten uit het usenet beter toegankelijk te maken. Het effect echter zal zijn dat al deze nieuwsberichten de resultaten in de zoekmachine zullen gaan vervuilen.

Het toevoegen van RSS-feeds aan usenet-postings is mijns inziens totale waanzin. Ik heb namelijk al een mogelijkheid de nieuwsgroepen die ik interessant vind te volgen middels een newsreader / emailclient en middels 'Google groups'. Waarbij de laatste reeds een kopie van usenet is. Waarom dan nog een zoveelste kopie in de vorm van RSS-feeds?

Als het al een functie zou hebben, dan zou deze gezocht moeten worden in het 'snel' beschikbaar stellen van 'nieuwe' berichten uit de groep waar men interesse voor heeft. Niet als zoveelste kopie van informatie die de resultaten in de zoekmachine vervuilt.

Hetzelfde kan men zeggen voor de vele Blogs, nieuwsartikelen uit kranten, scraper sites etc. etc.

We hebben het al moeilijk genoeg om de echt relevante informatie te filteren en tot ons te nemen. Het hoeft echt niet nog moeilijker gemaakt te worden.

Zucht, leest u nog mee?!

SEO Nieuws archief 2007

SEO Nieuws