SEO - Webdesign nieuws 2006

Nieuws archief 2006

Jan. Feb. Mrt. Apr. Mei. Jun.
Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec.

Google groups gebruikers misbruiken Usenet - Kort zoekmachine nieuws(27  juni 2006)

Google groups en Usenet etikette.

Wat is Usenet?

Eerst even wat over Usenet. Usenet, of Usenet News is één van de oudste en meest gebruikte faciliteiten beschikbaar op het Internet. Beter bekend als nieuws of nieuwsgroepen die beheerd en waar naar toe gepost kan worden, op separate servers. Bijna elke hosting-provider stelt wel een toegang tot usenet beschikbaar. Over bijna elk denkbaar onderwerp bestaat wel een groep waarin gediscussieerd kan worden over het betreffende thema.

Tot voor kort slechts bereikbaar via een email-client die het posten en het ophalen van nieuwsberichten ondersteund, of er zelfs speciaal voor geschreven is.

Google groups ontsluit usenet

Nu Google deze enorme bron van informatie ontdekt heeft en tracht te ontsluiten en doorzoekbaar te maken via haar eigen dienst "Google groups" ook wel discussiegroepen genoemd, is het gebruik van Usenet er niet plezieriger op geworden.

Google groups speelt misbruik in de hand

Werd er tot voor kort nog slechts mondjesmaat (afhankelijk van de groep) in een enkel geval misbruik gemaakt van de groep voor spam, of door eigengereide bezoekers die zich van de etikette en de moraal op usenet niets aantrokken, is er nu een stortvloed aan misbruik ontstaan.

Mensen die zich zonder ook maar enige kennis van het systeem of de gangbare wijze van posten in de diverse groepen storten en voor veel overlast zorgen. Overlast die nog eens in de hand gewerkt wordt door Google zelf, die onderaan het bericht de mogelijkheid biedt tot het antwoorden op een bericht (posting), waarbij het bericht waarop de reactie geplaatst gaat worden niet meegenomen (gequote) wordt.

De logica van de berichten in hetzelfde draadje gaat daarmee verloren en de discussie is daardoor moeilijker te volgen. Telkenmale moet een voorgaand bericht opgezocht worden om enigszins de draad van het verhaal op te kunnen pakken. Dit is uitermate vermoeiend.

Google biedt een soort 'boomstructuur' die aangeeft op welk bericht er gereageerd wordt. Dit is in veel gevallen echter niet in de emailclients het geval. En hier ontstaat dus het probleem. Gebruikers die al jarenlang op usenet rondzwerven maken geen gebruik van Google-groups, zij maken gebruik van email-clients en zien dus simpelweg die structuur niet of na verloop van tijd niet meer. Velen stellen hun email-client zo in dat oudere bijdragen niet meer van de servers worden opgehaald en uit hun overzicht worden verwijderd.

Ook bij het zoeken naar een oplossing voor een probleem via Google zelf, is er aan een bericht zonder context, geen touw meer vast te knopen. Er is simpelweg niet meer te zien waar het oorspronkelijke bericht over gaat en dus is deze onbruikbaar geworden.

Hierdoor ontstaan dus berichten waaruit totaal geen relatie meer blijkt tot hetgeen waarop gereageerd wordt. Stelt u zich eens voor dat u een boek leest en er ontbreken ineens delen van de tekst.

Veel oudgedienden (regulars) wijzen de nieuwkomers op dit probleem, maar krijgen daarbij steeds vaker te maken met totaal onwillige en zelfs ronduit agressief te noemen lieden die geen zin hebben zich aan te passen. Een gedrag dat op de regulars overkomt alsof ze zich in hun oude vertrouwde stamkroeg / theehuis ineens overvallen zien door een horde hersenloze en vooral luidkeels schreeuwende bende.

Als u gebruik gaat maken van usenet / de discussiegroepen, wilt u dan als een van hen herkend worden?

Goed gebruik van Google groups

Er is wel een mogelijkheid om via de google-groups een goed opgebouwde reactie te plaatsen. Bovenaan het bericht waarop u wilt gaan reageren staat in het kopje daarvan een link met 'opties weergeven'. Hierin treft u een menu aan waarin de mogelijkheid geboden wordt via 'beantwoorden' een reactie op het bericht te plaatsen.

Google doet niets aan het misbruik

Ook al is er een mogelijkheid om misbruik te melden, het lijkt erop dat er zelden iets op wordt ondernomen. Een quote die ik tegenkwam is hoewel vol humor, eigenlijk om te huilen:

Due to the lack of abuse handling, postings from the spammer-domain google.com aren't routed by the local newsserver, and won't arrive here.

Killfile Google groups gebruikers

Door dit misbruik en het een vaak totaal gebrek aan moraal besluiten steeds meer regulars berichten afkomstig van google-groups te blokkeren. Ook ik heb na de zoveelste aanvaring met een gebruiker daarvan, besloten de gebruikers van 'google-groups' te blokkeren. Nieuwsberichten die door hen geplaatst worden, worden door mijn email-client automatisch geblokkeerd. Men noemt dit ook wel het plaatsen van een persoon in de Killfile. Vaak ook aangegeven middels een duidelijk *ploink*, het geluid dat afval maakt als het in een metalen prullenbak beland.

Usenet en het gebruik daarvan

Zoals met zoveel sociale bezigheden is het verstandig om voor u gaat deelnemen aan een discussie, te weten hoe nieuwsgroepen werken. We hebben een aantal links voor u op een rijtje gezet.

In het algemeen kan gezegd worden dat het verstandig is eerst eens mee te lezen in de groep. U kunt daardoor een hoop opsteken van de houding van verschillende personen in die groep en de sfeer die er heerst.

Leest u vooral ook de charters (korte handleidingen en uitleg over de groep) deze worden meestal 1x per week/maand geplaatst in de betreffende groep. U leest hierin wat wel en niet tot het thema van de groep hoort.

Het is namelijk erg vervelend om steeds weer discussies over 'snorfietsen' of 'pixellinealen in luxe lederen etui' tegen te komen in een groep waar deze niet thuis horen. ;)

See you on the usenet.

SEO Nieuws archief 2006

SEO Nieuws